Varför är det så svårt att bli den man vill vara?

Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag har gjort upp en plan för att förbättra mig själv – oavsett om det gäller träning, utseende eller intellektuellt. Och jag kan inte heller räkna hur många gånger som dessa planer inte följts upp och inte blivit mer än anteckningar och tabeller i alla mina olika anteckningsböcker och bullet journals.

Varför är bilden och planen av ett bättre jag bättre än att faktiskt bli ett bättre jag? Hängde du med?

Varför är det så svårt att hålla fast vid vad man lovat sig själv och faktiskt göra det man har planerat, varför är fantasin inte lika stark som motivationen eller självdisciplinen… eller drömmen om ens framtida jag?

Bekvämlighet, självkritik och rädsla är mina personliga svar på allt detta.

Bekvämligheten i att vara den man är just nu, för det kräver mindre energi att bara vara kvar i sina vanor, även dåliga vanor som att äta chips till middag eller glass till frukost eller att ligga i sängen lite för länge och lite för mycket på sina lediga dagar, eller innan/efter jobbet.

Självkritiken säger till dig att du inte är bra nog eller aldrig kommer uppfylla dina drömmar – aldrig. För du är inte sån och du kommer inte klara av det.

Du tänker “You got me – jag är övertalad” och fortsätter leva som vanligt i ursäkten att “det inte sån jag är” eller “jag gör det när tiden känns rätt”.

Det är läskigt att göra något nytt och främmande, för du måste göra saker du aldrig gjort förut, göra saker annorlunda än du gjort dem tidigare och lämna din bekvämlighetszon. Du måste utmana dig själv och det är svårt. Det skrämmer dig och den rädslan hindrar dig från att göra det du verkligen vill göra.

Det är inte förrän du uppfyllt dina drömmar och den lycka det ger dig som du faktiskt fattar vad du kämpar för, varför du ville detta och varför du vill fortsätta att kämpa för att hålla kvar dina drömmar. Sen är det nya det gamla vanliga, det blir dina nya vanor och din nya bekvämlighetszon, Det är kanske det som är mest ironiskt – att vi inte känner de känslorna innan vi börjat, kanske i idén och i fantasin om att drömmar kan bli verklighet men innan vi nått dit är känslorna av bekvämlighet, självkritik och rädsla större och lättare att förstå och därför får dem styra vilka val vi gör och hur vi lever. Även om det sätt vi lever på inte gör oss lyckliga.

Men vad vet jag – jag har ju inte uppfyllt mina drömmar, jag är fast i att fantisera om dem.

Så hur börjar man?

Jo, man börjar tillsammans.

1. Dela med dig av dina drömmar.

Kanske har du någon förebild i ditt liv, någon som du ser upp till och som lever det liv du vill leva. Det är lite läskigt och nästan pinsamt att dela med sig av sina drömmar, speciellt om man tror att man inte kommer klara det, men det är värt det jag lovar!

Bolla idéer med din förebild, nå ut till hen och be om tips på hur hen gjorde det du vill göra.

Prata med familj och vänner som stöttar dig, kanske har de lite tips och råd.

I slutändan så är det ändå DINA drömmar så känn efter vad du själv känner är rätt.

2. Skriv ner dina tankar. Gör en mind map.

Skriv ner allt du tänker på. Vad är det du vill göra? Vad har du fått för tips? Hur kan du gå tillväga? Har någon annan gjort det du vill göra – hur gjorde de det och hur kan du komplettera det som du tycker saknas?

3. Börja smida planer!

När du vet vad du vill göra och hur du vill göra det så är det bara att börja planera! Gör det så enkelt som möjligt, du behöver inte börja med stora steg utan ta det lite lugnt. Första steget kanske är att äta en frukt om dagen, byta kaffe till te, läsa en sida av en bok varje dag, skriva en rad varje dag eller kanske börja dagen lite tidigare.

4. Gör det!

Man kan inte alltid räkna på att ens motivation alltid kommer att vara där, för det kommer den ju inte att vara. Då krävs självdisciplin, och det är den riktiga utmaningen! Att göra saker man måste göra för sina mål trots att man verkligen verkligen veeeerkligen inte vill för det är så bekvämt i soffan.

Sen måste man också komma ihåg att det är okej att inte alltid vara så hård mot sig själv, aha gick det en dag utan att jag gjorde det jag skulle – aja då kör vi på imorgon, det är okej. Så måste du också kunna få tänka när det inte blir som du planerat. I sånna lägen måste man hitta balansen mellan välbefinnande och ursäkter.

Så, hur vet jag allt detta? Det gör jag inte. Men jag tänkte prova mig på det här med att kämpa för sina drömmar.

Vad drömmer jag om? Jag drömmer om att få starta eget företag, bli socionom, skriva en bok och att bli stark.

Det kanske är lite överambitiöst att börja med allt samtidigt… så det gör jag inte, jag börjar med det enklaste just nu.

Starta en blogg, check. Söka till socionomprogrammet, check. Göra högskoleprovet, check. Börja träna…

Jag tänker att jag kommer uppdatera denna listan och komma med fler tips på hur du gör det du vill göra men inte gör. Och låta er följa med på min resa, hoppas vi ses!

bild: Pexels.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.