Varför är det ocoolt att ha bälte på bussen?

Västtrafik har börjat med att i högtalaren på bussen säga “Använd bältet, för din och andras säkerthet.” och det ÄR ju lagkrav på att ha bälte.  Så varför är det nödvändigt att säga till att resenärer ska ha på sig bältet? Min gissning är att det är för att få det normaliserat och att fler faktiskt väljer att ha bältet på sig. För vi vet ju alla att man helst inte har bälte på bussen. Det är en oskriven regel att det är ocoolt att ha bälte på bussen. Samtidigt som det är ocoolt att vara den enda i bilen som inte har bältet på sig. Hmm.

Jag tror jag har använt bussbältet säkert 2 gånger sammanlagt i mitt vuxna liv. Idag och nån annan gång jag inte kommer ihåg. Idag satte jag på mig bältet för jag hörde meddelandet i högtalaren och jag visste att vi skulle åka ut på en motorväg där ganska många olyckor sker – och… det är en motorväg… krockar vi så dör vi garanterat om vi inte har bälten på oss. Därför känns det så läskigt att nästan ingen har bälte på sig.

Vi satt ett gäng och pratade om detta på jobbet (jobbar på ett gym) och en av mina kollegor använder inte bältet på bussen och kommer aldrig att göra det, och han påstod att det aldrig sker bussolyckor. Men, det gör det ju!

Förstår att man kanske inte tar på sig bältet om man ska en hållplats eller om man åker stadsbuss som ändå kör rätt så långsamt – men expressbussar eller resebussar. Det är som att inte ha på sig säkerhetsbältet på flyget – vilket antagligen är säkrare eftersom det är lite mer krav på att piloter ska “köra” säkert än kraven på busschafförer. Det är ofta busschafförer pillar med telefonerna eller kör lite för fort, likt många andra förare ute i trafiken.

Så, summan av kardemumman är att vi alla borde ha bälten på oss. De finns för en anledning, och det är inte kul att komma på det i efterhand när olyckan redan är framme.

Det är en dålig vana att bryta, men det går! En bussresa i taget! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.