En nyttigare jul…

Detta året tänkte jag köra på en nyttig jul – ni kanske undrar varför?

Jo, för varje år i snart 22 år har jag tryckt i mig ohälsosam mat eftersom “det är ju ändå jul” men.. julmaten räcker i nån vecka/några veckor till och då äter man av den. Och bullarna, och godiset.. och kanske lite chips – och liter av julmust. Vilket resulterar att alla under julafton sitter och halvsover en stund i soffan på grund av matkoman man fått efter all julmat.

Är det inte bättre att skapa hälsosamma traditioner – som inte gör att man åker från julfesten och pratar om att “ja men efter jul då ska jag äta hälsosamt” och känner sig trött och gasig resten av januari.

Jag ska hitta några recept på nyttiga versioner av de klassiska julrätterna och så uppdaterar jag detta inlägget allt eftersom!

Nu kör vi på en hälsosammare jul!

Göttbullar

Linsbullar

Potatis

Vad sägs som lite sötpotatis vid jul? Gör receptet ännu nyttigare genom att byta ut mejeriprodukterna mot iFraiche(Oatly) och vegan ost t.ex. violife eller Astrid och aporna.

https://bydiadonna.femina.se/ugnsbakad-sotpotatis-recept/

Janssons frestelse

Mitt tips till en nyttigare jansson

Jag tänker samma kryddor men utan grädden och med en blandning av olika rotfrukter! Ja nästan som potatis klyftor men på Janssons vis! Och med en sidrätt med en krämig växtbaserad sås med en kapris sallad! Mm!

Kål

Grönkålssoppa

Grönkål är ju fantastiskt på julbordet – och något vi faktiskt haft väldigt lite av när familjen firar jul. Här kommer ett recept på grönkålssoppa! Vill man göra det extra juligt så kan man även göra frikadeller av anammas formbarafärs och servera till soppan. Eller i soppan.

https://ceciliafolkesson.se/2017/12/12/gronkalssoppa-med-kokosgradde/

Rödbetssallad

Rödbetssallad med fetaost och kikärter

Har har vi en liten tvist på en rödbetssallad – kanske inte är ett recept vi är vana vid på julbordet med fetaost och oliver men mums så mycket bra grejer!

https://www.landleyskok.se/recept/rodbetssallad-med-feta-och-pumpafron

Skinka

Rotselleri skinka

Min första jul som vegetarian så gjorde jag julskinka på kålrot – det gick inte så bra som jag hade hoppats och har inte vågat på mig receptet sen dess – här har vi en liknande variant fast med rotselleri! Detta är för dem som vill ha synen av skinkan, med en grönare och nötigare smak och något man kan ha på mackan flera veckor efter men ändå vara snäll mot hjärtat och planeten.

https://www.ica.se/recept/vegansk-julskinka-av-rotselleri-721241/

 

https://www.ica.se/recept/basilika-och-senapsgriljerad-blomkal-med-gronkalspesto-720946/

Lax

Morotslax

Här har vi goa grejer – jag tycker inte om fisk och gjorde inte det innan jag blev vegetarian heller så att ge upp fisken var lätt. Så till alla fellow vegos här kommer ett recept på MOROTSLAX! Är även ett nyttigt och miljövänligare alternativ till laxen!

https://www.dn.se/mat-dryck/recept/morotslax/

Advertisements

One thought on “En nyttigare jul…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.