Hur du tacklar julstressen!

Detta året har jag försökt minimera julstressen HELT! Jag köpte nästan alla julklappar i november och slog in dem. Så fort julpynten dök upp i affärerna köpte vi in allt vi behövde (vi är nyinflyttade i första egna lägenheten) och i början av december hade jag och sambon redan julpyntat hela lägenheten och någon vecka senare köpte vi och pyntade granen. Vi har gjort knäck, druckit glögg och ätit julgodis. Nu är det bara några klappar som jag behöver hämta från posten och slå in, sen så är det mesta redan gjort och vi kan njuuuta av julen och det känns så bra.

Rekommenderar verkligen alla att köpa julklappar tidigt – och slå in dem tidigt när man har tid att i lugn och ro njuta va det. Sätt på lite julmusik nån ledig kväll och dansa runt medan du slår in paketen – då blir det roligt och skönt dagen innan julafton när andra stressar runt. Då kan du fokusera på att umgås med familj eller vänner, dricka glögg och äta pepparkakor och baaaara ta det lugnt.

Sen, med maten vet jag faktiskt inte hur man tacklar den stressen. Om man ensam lagar allt julmat – gör inte det! Ge uppgifter till ALLA, även de som inte kan laga mat, det är dags att lära sig. Om man är stor familj så kan man göra en rätt var, superchill. Är man en perfektionist som älskar att laga julmaten och vill vara en del av allt – försök att be om hjälp. Såvida du inte älskar julstressen och gärna gör allt utan att du har ont av det så kör på!

Var det gäller pengar och att klara sig ekonomiskt i januari sen efter julen så är det verkligen bra att sprida ut när man köper julklappar – och satsa på billiga råvaror till julmaten om man har det tufft. Köp julpynt på second hand och inhandla en plastgran som du kan använda några år.

Jag köpte de mesta av julklapparna jag ska ge bort redan i november – och det känns tryggt att man har hela decemberlönen kvar till annat. Ett tips är att börja redan i början av året att köpa julklappar – eller lägga undan lite pengar som är specifikt till julklappar. Eller göra egna julklappar om man gillar pyssel eller är händig med något annat. Ge bort saker du inte använder, aldrig har använt och inte kommer att använda. Till exempel böcker.

Julen behöver inte vara stressande – det kan vara lugnt och mysigt. Vänta inte med något till sista minuten. Ta vara på hela december – och till och med november. Börja när ingen annan har börjat än. Jag lovar, det är värt det! 🙂

God jul på er!

p.s. här kan ni hitta min samling av nyttiga julrecept för en lite hälsosammare jul! d.s.

https://josefineamelie.com/2018/12/12/en-nyttigare-jul/

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.