4 enkla knep till hur du lyckas med dina nyårslöften

Hallojsan! Ja, nu är vi inne på vecka 5 av 2019 – du som gymmar kanske har märkt att gymmen är lite mer befolkade än vanligt och kanske har du överhört en inbiten stammis säga att “snart försvinner alla nyårslöften och det blir lugnt igen”, vilket brukar vara i februari-mars nån gång. Men det är ju bara positivt att fler väljer att börja träna och hittar sina vägar till träningsglädjen!

Så, varför är det så många som inte håller sina nyårslöften? Jo, de sätter för stora mål, deras löften är för någon annans skull eller de har inte verktygen för att fortsätta när det blir tufft.

Att bryta rutiner är väldigt svårt, men att skapa nya är ännu svårare. Att hitta motivation när ens nya livsstil inte är lika rolig längre, eftersom man inte får de resultaten man trodde att man skulle få, är också otroligt svårt – då känns det bekvämare att bara sluta och försöka igen lite senare… till sommaren… eller nästa år kanske.

Forskning visar att det tar ungefär 21 dagar att byta en enkel vana, som att borsta tänderna med vänsterhanden istället för högerhanden, studier visar också att det kan ta två månader för andra vanor att bli just en vana eller rutin – sånt som är lite svårare som att börja gå till gymmet eller äta hälsosammare under en längre period. En riktigt svårknäckt vana – som att träna 4 dagar i veckan i tre månader, kan ta nästan ett år.

I början är man motiverad och allt är nytt och spännande – sen märker man att det kanske inte var så glamoröst som man trodde. Resultaten på vågen är desamma och det är mycket skönare att skippa gymmet och chilla i soffan.

Men du som sitter i denna sitsen och har tappat lusten, jag har goda nyheter till dig! Det är inte försent! Det är aldrig försent! Jag ska berätta hur.

Du har ett nyårslöfte du gjort för dig själv och det är bara du som kan stå till svars för det. Men låt mig komma med lite tips på vägen 🙂 Börja med att fråga dig själv – varför? Varför är det viktigt för just dig att hålla ditt nyårslöfte? Vad kände du när du sa löftet? Vem sa/gjorde du det för?

Svaret på sista frågan ska alltid vara “mig själv” och att det gynnar folk i din närhet är ju bara ett plus – men ha alltid dig själv i fokus! Nu när du vet att du gör detta för dig själv så kan vi börja komma till poängen!

Det du behöver är passion, disciplin och kontinuitet. Du behöver också bryta ner dina ursäkter – förgör dem och hitta sätt att vinna över dem!

Ta fram penna och papper – gör en lista över ursäkter du har övertalat dig själv med dem gångerna du inte följt upp dina löften och gått till gymmet. När du skrivit ner alla ursäkter så börjar du gå igenom dem och skriver ner hur du ska göra för att kämpa emot dina ursäkter.

t.ex: Jag sov dåligt och är trött då är det bättre att jag bara chillar i soffan istället för att träna.

Jag sov dåligt och är trött så jag tar det lite lugnare idag och kör ett kort pass. Sen kan jag chilla i soffan.

Skriv ner varför du vill hålla detta löftet och varför det är viktigt.

Nu när du vet vilka ursäkter du har, hur du ska tackla dem och varför du vill lyckas så är det dags att börja igen. Denna gången så är det okej att göra det enkelt för dig själv.

Första steget blir att planera ut veckan du har framför dig och att sätta ut rimliga mål – vilka dagar är det mest sannolikt att du faktiskt går till gymmet och tränar – och vilka är mindre sannolika? Sätt inte så höga krav på dig själv, du behöver inte träna på morgonen innan jobbet om du verkligen inte är en morgonmänniska, du kan träna efter jobbet antingen på gymmet eller med ett hemmapass. Många gymkedjor har även sina gruppträningspass online i app eller hemsida!

Ditt mål inför denna veckan kanske är att träna en gång mer än förra veckan, byta ut sylten på gröten till frysta bär eller att bara ta dig till gymmet en gång bara för att känna in miljön igen. Gör all planering några dagar innan så är du förberedd och vet vad du ska göra – då blir det inte lika lätt att falla för ursäkten “jag gör det imorgon”. Hur känner du kring mycket folk på gymmet, föredrar du att vara ifred eller bryr du dig inte så mycket? Vad är roligast, gruppträning eller individuell träning? Vill du träna på helger eller bara vardagar? Vilka dagar kommer du absolut inte hinna och vilka dagar har du massa tid över? Händer det något särskilt som gör att du kanske blir tröttare än vanligt, t.ex. en arbetsintervju eller tenta – ta det lugnt den dagen istället för att skippa. Använd dessa frågor för att planera din vecka.

Andra steget är att faktiskt göra det du har planerat. Packa gymväskan dagen innan – eller lämna den på jobbet dagen innan om du har möjlighet. Vissa dagar kommer det inte vara några problem – men när ursäkterna börjar flöda – ha med dig allt du har skrivit ner från ovanstående frågeställningar, ha den i kalendern, mobilen eller i ditt anteckningsblock så att du kan ta fram den snabbt och lätt.

Tredje steget är att utveckla dina mål och att ha kul! Träna en gång mer än förra veckan, byt ut mjölken i gröten till lättmjölk eller plantbaserad mjölk, prova ett gruppträningspass, hitta ett nytt styrkepass du tycker ser roligt ut eller planera in att träna med en vän. Läs dina anteckningar och syftet till ditt löfte – håll dig själv till svars! Låt det ta den tiden det tar och jobba utefter din egna förmåga, hitta din passion!

Fjärde steget är att fortsätta! Nu kommer det slutgiltiga men det viktigaste steget – håll ut och sluta inte! Du är så nära och kanske har du redan nu hittat tillbaka och hittat kontinuiteten, vanan och rutinen som du letat efter. Detta steget kräver stor disciplin och självinsikt – det är nu det gäller. Fortsätt kämpa!

Det viktigaste är att hitta något som ger dig glädje – något som du kan bibehålla som livsstil och passion. Och vi är alla olika, det som vissa tycker är superkul är dötrist för någon annan.

Har du lagt märke till att jag inte har nämnt motivation än? För du behöver faktiskt inte motivationen – det är en go känsla när den kommer men den kommer nästan aldrig vara där när du verkligen behöver den. Fokusera på andra inspirationskällor istället, ta bilder framför spegeln, shoppa träningskläder – om din budget tillåter, skapa en grym spellista med låtar du älskar och peppas av, träna med vänner eller gör träning till din egentid.

Men du, vi gör detta tillsammans – jag kommer vara med dig och göra samma sak för jag har också chillat lite för mycket i soffan det senaste och ätit lite för mycket chips och godis.

Mina mål och löften är att:
Träna regelbundet, äta hälsosammare, skriva inlägg 2 gånger i veckan, och ta bättre hand om mig själv. 

För att se om mina 4 enkla knep faktiskt funkar så kommer jag göra samma steg de kommande veckorna.

Mitt steg ett och första mål är att träna 4 gånger nästa vecka. Vilket är ditt?

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.